Tajuton vai eloton?

09.10.2022

Tajuton henkilö ei reagoi herättelyyn, mutta hengittää normaalisti. Eloton ei reagoi herättelyyn, eikä hengitä normaalisti tai ollenkaan. 

Mistä tunnistaa tajuttoman henkilön ja mistä elottoman henkilön?

Tajuton henkilö ei reagoi herättelyyn, mutta hengittää normaalisti. Eloton ei reagoi herättelyyn, eikä hengitä normaalisti tai ollenkaan.

Molemmat tilanteet ovat hengenvaarallisia. Tajuttomuus voi johtaa tukehtumiseen ja sitä kautta kuolemaan ja elottomuus johtaa aina kuolemaan, ellei henkilöä auteta painelu-puhallus elvytyksellä ja mahdollisuuksien mukaan sydäniskurilla, eli defibrillaattorilla.

Miten autat?

1. Kun kohtaat henkilön, joka on jollakin tavalla epänormaalissa tilassa (makaa maassa tai istuu epänormaalissa asennossa), yritä herättää hänet.

2. Jos et saa hereille reippaasta yrittämisestä huolimatta, soita 112 ja kerro tilanne. Puhelin kannattaa laittaa kaiutintoiminnolle, jotta kätesi ovat vapaat.

Kannattaa ladata Suomi112- sovellus. Sovelluksen kautta soitettaessa Hätäkeskus näkee sijaintisi.

3. Sen jälkeen tutki henkilön hengitys. Mikäli henkilö on selällään, käännä hänen päätään hieman taaksepäin leuasta nostamalla ja otsasta painamalla. Aseta oma poskesi henkilön suun eteen siten, että samalla näet hänen rintakehän liikkeet. (Kuva 1)

Varsinkin ulkona tämä rintakehän katsominen nousee arvoon, koska ulkona saattaa olla tuulinen sää ja hengitystä ei välttämättä tunne.

Jos henkilö on vatsallaan, käännä hänet ensin selälleen tai jos hän istuu, siirrä hänet maahan selälleen ja tutki sen jälkeen hengitys.

Kuva 1
Kuva 1

4. Jos henkilö hengittää normaalisti, käännä hänet kylkiasentoon ja varmista hengitys asettelemalla henkilön pää hieman takaviistoon asentoon. Pidä henkilö lämpimänä ja seuraa vointia ammattiavun saapumiseen asti. Ilmoita voinnin muutoksesta heti 112. (Kuva 2)

Kuva 2
Kuva 2

5. Jos henkilö ei hengitä tai olet epävarma siitä, aloita painelu-puhalluselvytys

6. Paina ensin henkilön rintakehää rintalastan kohdalta 30 kertaa. Painelusyvyys on noin 5-6 cm ja painelutiheys 100-120/min. (Kuva 3)

Kuva 3
Kuva 3

7. Paineluiden jälkeen käännä henkilön päätä hieman taaksepäin leuasta tukien. Sulje sormillasi henkilön sieraimet. Sen jälkeen aseta oma suusi henkilön suulle ja puhalla 2 kertaa rauhallisesti. Pidä sieraimet suljettuna koko ajan ja pää taaksepäin taivutettuna. (Kuva 4).

Huom! Tehokas ja laadukas paineluelvytys on ykkösasia!! Jos olet epävarma puhaltamisesta, älä puhalla, vaan keskity paineluun.

Kuva 4
Kuva 4

8. Jatka rytmillä 30 painallusta ja 2 puhallusta tai jos et puhalla, painele tauotta.

9. Jos paikalla on toinen auttaja, vaihtakaa elvyttäjää 2 min välein.

10. Jos paikalla on toinen auttaja ja sydäniskuri, toinen auttaja hakee laitteen ja toimii sen antamien ohjeiden mukaisesti.

11. Elvytys lopetaan, jos henkilö herää, kun ammattiapu saapuu paikalle ja antaa luvan lopettaa tai kunnes omat voimasi loppuvat.

Tajuttomuus ja elottomuus ovat siis erittäin vakavia tilanteita. Siksi on tärkeä tunnistaa molemmat ja osata aloittaa ensiapu. Sydänpysähdyksen (=eloton) saaneen toipumisennuste paranee huomattavasti, jos häntä elvytetään laadukkaasti ja jos sydäniskuria voidaan käyttää.

Sysäniskuria voi käyttää kuka tahansa. Sen käyttäminen ei vaadi terveydenhuollon koulutusta, eikä muutakaan koulutusta. Katso defi.fi, missä sinua lähin sydäniskuri on.

Ensiaputaitoja, kuten tajuttoman ja elottoman ensiapua, voi harjoitella kaikilla ensiapukursseilla. Kursseilla saat varmuutta tarttua toimeen silloin, kun sitä tarvitaan.

Elvytystä ja neuvovan sydäniskurin käyttöä voidaan harjoitella mm. siihen räätälöidyllä ensiapukurssilla tai kaikilla Päijät-Hämeen Ensiapukoulutuksen järjestämillä ensiapukursseilla.

Ari Kärkkäinen
sairaanhoitaja YAMK
ensiavun- ja terveystiedon kouluttaja