Miksi ensiapua kannattaa harjoitella?

05.06.2022

Maallikon antama ensiapu voi olla ja usein onkin erittäin ratkaisevassa asemassa, kun ajatellaan autettavan toipumista. Vaikka ensihoito toimii Suomessa hyvin, niin nopeimmillaankin ammattiapu on paikalla 5-10 min kuluttua hätäpuhelusta. Haja-asutusalueella viive voi olla paljon suurempi.

Tuossa 5-10 min aikana ihminen ehtii menehtyä verenvuotoon ja aivoihin syntyy pysyviä vaurioita sydänpysähdyksessä, ellei välittömiä ensiaputoimia aloiteta.

Tärkeintä kaikessa ensiavussa on se, että sen tarve tunnistetaan. Puistonpenkillä makaava "Arska" voi olla avun tarpeessa yhtä paljon, kuin liikenneonnettomuuden uhri tai sydänkohtauksen saanut henkilö.

Jos kohtaat ihmisen, joka ei mielestäsi oli kunnossa, tarkista hänen vointinsa. Auttamisen ketju käynnistyy siitä, kun sinä teet arvion tilanteesta ja soitat 112.

Ensiapukurssien päätavoite on se, että osallistujat saavat rohkeutta tarttua toimeen silloin, kun ensiaputaitoja tarvitaan.

Ensiapukurssien päätavoite on se, että osallistujat saavat rohkeutta tarttua toimeen silloin, kun ensiaputaitoja tarvitaan. Ensiapu on henkeä pelastavaa apua.

Tärkeintä on turvata autettavan hengitys ja verenkierto, sekä estää hänen tilansa huononeminen ammattiavun saapumiseen asti.

Vaikka juuri sinun työpaikallasi onnettomuusriski olisikin pieni, niin vakava sairauskohtaus saattaa kohdata kenet tahansa meistä. Autettava voi olla kollegasi, asiakkaasi, tavarantoimittaja tai ihan satunnainen henkilö vaikkapa lähikaupassasi. Siksi ajattelen, että perustaidot ensiavun antamisesta ovat meille kaikille tärkeitä.

Onko sinun organisaatiossasi tarvetta päivittää ensiapuosaamista? Ota yhteyttä!

Ari Kärkkäinen, sairaanhoitaja YAMK, ETK